Правозащитните организации в Полша вдигнаха тревога, след като парламентът се приближи

...
Правозащитните организации в Полша вдигнаха тревога, след като парламентът се приближи
Коментари Харесай

Да на семейството, не на джендъра или защо всички критикуват Полша

Правозащитните организации в Полша подвигнаха паника, откакто парламентът се приближи с още една крачка към изтеглянето на страната от Истанбулската спогодба. Договорът от 2011 година, подписан от 45 страни и Европейския съюз, изисква от държавните управления да одобряват законодателство, преследващо домашното принуждение и други форми на принуждение над дами. 

Полският парламент гласоподава във вторник да изпрати законопроект, наименуван " Да на фамилията, не на джендъра ", за разглеждане от парламентарните комисии. Текстът приканва Полша да се отдръпна от Истанбулската спогодба. Това се случва малко след като Турция се отдръпна, предизвиквайки интернационално наказание и национални митинги.

Дясното полско държавно управление разгласи желанието си още предишното лято, като съобщи, че конвенцията не зачита религията и разпространява спорни идеологии по отношение на пола.

Реакциите

" Парламентът към момента може и би трябвало да отхвърли рисковия законопроект, да обезпечи отбрана от принуждение за всички дами и девойки ", сподели Хилари Марголис, изследователка на правата на дамите в неправителствената организация Human Rights Watch.

Ирен Донадио, старши ръководителка на отдел Стратегия и Партньорства в Европейската мрежа на Международната федерация за планувано родителство (IPPF-EN), съобщи пред " Евронюз ", че този ход е " доста обезпокоителен ":  " Ние сме извънредно, извънредно загрижени за събитията в Полша. Смятаме, че това е сериозна опасност, че отбраната от домашно принуждение и принуждение над дами ще бъде отстранена. "

" Ние наблюдаваме с безпокойство опита за подмяна на Истанбулската спогодба с друга спогодба за фамилните права. "

Според държавни документи, изтекли в Балканската мрежа за следствие (BIRN), управляващите ще се стремят да заменят конвенцията с нов контракт, който ще забрани еднополовите бракове и абортите.

" Така че мога единствено да кажа, че сме възмутени от последните стъпки, подхванати от полския парламент, и се опасяваме за ориста на дамите в Полша ", сподели още Донадио.

Смъртни заплахи

Гласуването в Народното събрание идва, когато IPPF-EN, Human Rights Watch и CIVICUS разгласяват нов отчет, предупреждаващ за ескалиране на смъртните заканите против бранителите на правата на дамите в Полша.

" Заплахите с бомби и гибел, ориентирани към минимум седем групи в Полша за поддръжка на правата на дамите и правото на аборт, са притеснителни напомняния за ескалиране на рисковете за бранителите на човешките права на дамите ", се споделя в изказване на неправителствените организации.

Полицията би трябвало задълбочено да проверява заплахите и да санкционира виновните, безапелационни са неправителствените организации. Активистите споделят, че полските управляващи освен не съумяват систематично да проверяват заканите, само че и способстват за възприятието на неустановеност, дискредитирайки работата им.

" Вместо да провокират яд против тези, които се пробват да отстояват главните права, полските чиновници би трябвало да се съсредоточат върху това да създадат всичко по силите си, с цел да защитят дамите и правата на дамите ", сподели Аарти Нарзее, откривател на гражданското пространство в CIVICUS пред " Евронюз ".

" Няколко бранители на правата на дамите са арестувани или са изправени пред, както настояват, политически стимулирани наказателни обвинявания. "

Това означават правозащитните групи, които сигнализират, че техни членове са били преследвани, в това число за причиняване на " епидемиологична опасност ", поради присъединяване им в протести, извършени по време на пандемията.

Протестите избухнаха през октомври предходната година, когато Конституционният съд в Полша постанови възбрана на абортите и при малформации на плода. Те станаха най-голямото антиправителствено всеобщо придвижване в Полша от рухването на комунизма преди три десетилетия. Решението за възбрана на абортите влезе в действие в края на януари, което провокира нова вълна неодобрение.

" Европейски Съюз би трябвало да реагира "

" Това ще сътвори трагичен казус в Европейския съюз, в случай че гледаме и не вършим нищо ", безапелационна е Донадио.

" Европейски Съюз би трябвало да продължи с присъединението към Истанбулската спогодба и да отбрани дамите с практики, които са правно обвързващи в целия Европейски Съюз ", написа в Туитър евродепутатът Ги Верхофщад след гласуването в полския парламент.

Напрежението сред Варшава и Брюксел ескалира през последните години поради ходове, за които се счита, че подкопават независимостта на правосъдната система, свободата на медиите и правата на ЛГБТИ хората. В сряда Европейската комисия разгласи, че сезира Върховния съд на Европейски Съюз заради дългогодишни опасения по отношение на зачитането на върховенството на закона и независимостта на съдиите на Върховния съд на Полша.

Изпълнителната комисия на блока съобщи, че ще изиска от Съда на Европейските общности да разпореди краткотрайни ограничения, до момента в който не бъде постановено дефинитивно решение по делото, " с цел да се предотврати утежняването на сериозна и непоправима щета, нанесена на правосъдната самостоятелност и правния ред на Европейски Съюз ".

За Донадио Европейски Съюз би трябвало да отиде още по-далеч и да обмисли потреблението на член 7 против Полша поради неспособността й да отстоява правата на дамите. Член 7 е процедура за прекъсване на избрани права на държава-членка на Европейски Съюз, когато съществува " очевиден риск "  от нарушение на главните полезности на блока.

 
Домашното принуждение в България през погледа на немска журналистка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР